Welkom bezoeker, u kunt Inloggen of Een account aanmaken
Het verschil tussen een krokante (geëxtrudeerde) en een geperste brok zit in het proces hoe de brokken worden gemaakt.
Krokante brokken worden gemaakt bij een temperatuur van boven de 100°C. De vetten worden pas later toegevoegd, zodat deze geen hittebelasting hebben gehad en van hoge kwaliteit blijven.
Geperste brokken worden gemaakt bij een temperatuur van rond de 75°C. Hierdoor krijgen de grondstoffen een minder hoge hittebelasting en blijven van goede kwaliteit.
De vertering van de brokken is compleet verschillend bij je hond, geperste brokken vallen in de maag uiteen waardoor de maagbelasting lager is. Van een geperste brok voer je ook minder omdat het volume van de brok geconcentreerder is. Krokante (geëxtrudeerde) brokken zetten uit in de maag en zijn vaak licht verteerbaar. Ook zijn krokante brokken harder waardoor honden extra goed moeten kauwen.
Het is niet te zeggen wanneer een hond krokante of geperste brokken zou moeten eten. Honden die een moeilijke vertering hebben of die kieskeurig zijn, kunnen over het algemeen beter een krokante brok eten.
Overstappen naar een brokvoeding? Of van een geperste brok overstappen naar een krokante brok? Volg dan de onderstaande adviezen voor een optimale overstap.
1. Overstappen van krokant naar krokant
Met het overstappen van de ene krokante brok naar een andere krokante brok, kunt je dat doen door de oude en de nieuwe voeding te mengen. Meng gedurende negen dagen steeds meer nieuwe voeding door de oude tot je geheel bent overgestapt. In een enkel geval kan de ontlasting door de wisseling van voeding iets anders zijn dan normaal, dit is niet ernstig.
2. Overstappen van krokant naar geperst
Met het overstappen van krokante (geëxtrudeerde) brokken naar een geperste brok, is het beste om in één keer over te stappen en voeding niet te mengen. In een enkel geval kan de ontlasting door de wisseling van voeding iets anders zijn dan normaal, dit is niet ernstig.
Overstappen naar een nieuwe brokvoeding is ook mogelijk door gebruik te maken van diepvries vers vlees. Geef je hond dan gedurende één week een diepvries vers vleesmaaltijd. Dit zorgt ervoor dat de darmflora zich optimaal herstelt, waardoor de hond als het ware wordt ‘opgeschoond’. Na de week vers vlees kunt je de nieuwe brok direct zonder te mengen geven.
Als je hond voor het eerst vers vlees krijgt, raden wij aan het vlees de eerste twee dagen even licht aan te koken, zodat het spijsverteringsstelsel aan deze nieuwe voeding kan wennen. Daarna kun je het vlees ontdooid rauw op kamertemperatuur geven.
3. Overstappen van geperst naar krokant
Met het overstappen van een geperste brok naar een krokante brok is dit het beste om in één keer over te stappen en voeding niet te mengen.
Of over te stappen door gebruik te maken van vers vlees voeding.
4. Overstappen van geperst naar geperst
Met het overstappen van de ene geperste brok naar de andere kunt je dat doen door de oude en de nieuwe voeding te mengen. Meng gedurende negen dagen steeds meer nieuwe voeding door de oude tot je geheel bent overgestapt. In een enkel geval kan de ontlasting door de wisseling van voeding iets anders zijn dan normaal, dit is niet ernstig.
5. Overstappen van vers vlees naar brokken
Met het overstappen van vers vlees voeding naar een krokante of geperste brok is het beste is het beste om in één keer over te stappen en voeding niet te mengen.
Voor voedingsvragen of informatie kun je ons altijd benaderen via de mail [email protected] of telefonisch.