Het hele jaar komen teken voor in Nederland, met vaak een piek in de periode van mei tot en met oktober. Teken zitten vaak in bosjes of velden en bevinden zich vaak laag bij de grond. Ze zitten vaak verstopt en kruipen op mensen en dieren als deze voorbij lopen. Ze banen zich een weg door de vacht van je hond en zuigen zich dan vast in de huid.
Het op tijd verwijderen van een teek is erg belangrijk, het duurt namelijk minimaal 24 uur voordat een teek ziektes kan overbrengen. Ongeveer 20% van de teken is drager van de ziekte van lyme en kan deze overdragen.
Over het algemeen merkt je hond er zelf weinig van als deze gebeten is door een teek, vaak wanneer de teek zich heeft volgezogen met bloed voel je dit bultje bij je huisdier. Teken nestelen zich het liefst bij je hond in zijn nek, oren, kop of poten.
Belangrijk is om de teek binnen 24 uur te verwijderen bij je hond!
Hoe verwijder je een teek?
Met een tekentang is een teek gemakkelijk te verwijderen bij je hond. Met de tekentang draai je voorzichtig totdat de teek loslaat.
Gebruik absoluut nooit alcohol of slaolie met het verwijderen van een teek, de teek kan dan via het speeksel alsnog de ziekte overbrengen. Nadat je de teek heb verwijderd kun je de plek schoonmaken met iets alcohol. In de meeste gevallen zie je na een paar dagen niets meer van de plek bij je hond, in sommige gevallen kan de plek gaan infecteren.
Het voorkomen van teken bij je hond
Tegenwoordig zijn er veel verschillende middelen verkrijgbaar welke helpen tegen het bestrijden van teken bij je hond. Bij je dierenarts kunnen zij jullie helpen met het vinden van de juiste middelen voor je hond.