Welkom bezoeker, u kunt Inloggen of Een account aanmaken
Heeft je hond last van diarree en overgeven na het eten? Merk je dat je huisdier zich niet lekker voelt? In dit artikel bespreken we de oorzaken en oplossingen van diarree bij je hond. Hoe kun je de ernst van de situatie herkennen en wat kun je eraan doen? We geven voedingsadviezen en vertellen over de alarmsignalen. Wat als je hond diarree heeft, maar wel veel drinkt? Of als je hond diarree heeft en daarom niet wilt eten? Als hondeneigenaar wil je natuurlijk het beste voor jouw favoriete viervoeter. Je kunt je dus behoorlijk naar voelen, als je hond niet lekker in zijn vel zit. Daarom delen we onze kennis over diarree bij je hond, zodat jij de juiste acties kunt ondernemen.
We maken onderscheid tussen acute en chronische diarree bij je hond. Acute diarree is een diarree die plots komt opzetten en meestal korter dan een week duurt en daarna weer verdwijnt. Bij chronische diarree gaat het om verdunde ontlasting, die langer dan een week aanhoudt of regelmatig terugkomt. Diarree bij je hond komt in principe vaak voor en daar hoef je niet van te schrikken, zolang je hond maar blijft drinken. Als de diarree bij je hond erger wordt, kun je het beste naar een dierenarts gaan. Je merkt dat je te maken hebt met een ernstige situatie, als je hond diarree heeft en begint over te geven, heel traag is of koorts krijgt. Let wel op dat een normale lichaamstemperatuur van een hond een stuk hoger ligt dan bij mensen, namelijk tussen de 38 en 39 graden. Ook plakkerige slijmvliezen en een verminderde elasticiteit van de huid kunnen wijzen op een ernstig beloop van diarree bij je hond.
Hoe komt het dat je hond diarree heeft? Waarschijnlijk heeft je hond iets verkeerd gegeten. Dat kan iets zijn dat bedorven was of waar je hond niet aan gewend is. Net als mensen kunnen honden ook een virus oplopen, zoals Parvo, Corona of Rota. Ook parasitaire infecties, zoals wormen, kunnen zorgen voor acute diarree bij je hond. Soms zijn er ook ingrijpendere oorzaken die waterdunne ontlasting of ontlasting met slijm veroorzaken, zoals een invaginatie of het inslikken van een lichaamsvreemd voorwerp, zoals kleding, een stuk schoenzool of speelgoed. In zulke gevallen moet je hond meestal geopereerd worden.
Zolang je hond diarree heeft en veel drinkt, kun je proberen om de voeding van jouw huisdier aan te passen of de voeding aanpassen. Hondenbrokken met kalkoen en rijst, zoals onze Nero Gold Sensitive, helpen in veel gevallen bij een gevoelige spijsvertering. Ze kalmeren het maagdarmstelsel en zijn eenvoudig verteerbaar. Heeft je hond diarree en wil hij niet meer eten? Dan is het beter om naar de dierenarts te gaan. Is de oorzaak van de diarree bij je hond onschuldig? Dan gaat deze vaak vanzelf binnen een week over. Waarschijnlijk is het voor zowel mens als dier fijn, als je je hond tijdens een periode van diarree extra vaak uitlaat. Het is natuurlijk vervelend als je hond in huis poept, maar net als bij mensen is diarree bij je hond moeilijk op te houden.
Helaas komt ook chronische diarree regelmatig voor bij honden. Vaak komt dit door een allergie of overgevoeligheid voor veelvoorkomende eiwitbronnen. Hypoallergeen voedsel met slechts één eiwit- en één koolhydratenbron helpt je om de overgevoeligheid van je hond te ontdekken door een proces van eliminatie. Heb je onze Nero Gold Hond Sensitive al geprobeerd? Chronische diarree bij je hond kan ook een indicatie zijn dat je hond een onderliggende medische aandoening heeft, zoals een tumor in de maag of darmen, een maagdarmontsteking, problemen met de lever of alvleesklier of een parasitaire infectie. We willen je niet bang maken, maar een check bij de dierenarts kan in dit geval absoluut geen kwaad.
Als diarree bij je hond voorkomt in combinatie met overgeven, je hond diarree heeft en niet wilt eten of de diarree langer dan een week aanhoudt, is het verstandig contact te zoeken met de dierenarts. Het is belangrijk dat je hond blijft eten, omdat hij de voedingsstoffen nodig heeft om zijn immuunsysteem op peil te houden. Natuurlijk is het essentieel eventuele onderliggende oorzaken te behandelen. Soms schrijft de dierenarts ook vitamine B12 voor of een antibioticakuur.