Welkom bezoeker, u kunt Inloggen of Een account aanmaken
Er kan onderscheid worden gemaakt tussen een voedselallergie bij de hond of kat en een voedsel intolerantie. Met een voedselallergie of voedsel intolerantie is je hond of kat overgevoelig voor één of meerdere ingrediënten, vaak zijn dit bepaalde eiwitten zoals bijv. rund of kip of tarwegluten.
Voedselallergie: Met een voedselallergie bij de hond of kat wordt ook het immuunsysteem geactiveerd. Met een voedselallergie heeft je hond of kat duidelijke en ook direct herleidbare symptomen.
Voedsel intolerantie: Met een voedsel intolerantie vertoont je hond of kat over het algemeen meerdere vage symptomen waarbij niet direct het immuunsysteem wordt betrokken.
Met een voedselallergie of een voedsel intolerantie wordt dit via de voeding opgenomen. De meest voorkomende veroorzakers van een voedselallergie bij de hond of kat zijn kip, rund, zuivelproducten en tarwegluten. Ook kan een hond of kat allergisch zijn voor kleurstoffen, chemische conserveringsmiddelen en chemische anti oxidanten. Het komt vaak voor dat je hond of kat allergisch is voor meerdere ingrediënten.
Een voedselallergie kan zich bij huisdieren uiten door huid en vacht problemen maar ook door maag en darm klachten.
Een voedselallergie bij honden of katten staat op de derde plaats, het meest voorkomende is een vlooienallergie en op tweede plaats staat een omgevingsallergie. Er zal zodoende ook eerst gekeken worden of je hond of kat last heeft van een vlooienallergie voordat er wordt overgegaan op een eliminatie dieet om vast te kunnen stellen of je hond of kat een voedselallergie heeft.
Eliminatie dieet
Met een eliminatie dieet stel je een dieet samen op basis van ingrediënten die je hond of kat normaal gesproken niet ontvangt om zo de allergische reactie zo klein mogelijk te maken. Eerst wordt goed gekeken naar het dieet wat je hond of kat nu ontvangt en op basis daarvan zal het eliminatie dieet worden samengesteld. Vaak is een eliminatie dieet op basis van één eiwit bron en één koolhydraatbron, dit is de meest betrouwbare manier om een voedselallergie vast stellen.
Met een eliminatie dieet wordt vaak gekozen voor een hypo allergeen eiwit, zoals bijv. konijn, rendier of kangaroo. Ook is het belangrijk dat het eliminatie dieet geen kleurstoffen, chemische conserveringsmiddelen of chemische anti oxidanten zoals BHA of BHT bevat. Hiervan is het namelijk bekend dat deze vaak allergische reactie veroorzaken bij honden of katten.
Voordat met het eliminatie dieet kan worden gestart is het belangrijk om eventuele huidinfecties eerst met antibiotica te behandelen.
Tijdens het eliminatie dieet mag je hond of kat niets anders eten, ook geen snacks omdat gedroogde snacks vaak behandeld zijn met chemische conserveringsmiddelen.
Wanneer het eliminatie dieet aanslaat en de symptomen verminderen zal telkens 1 ingredient aan het dieet worden toegevoegd om te zien wanneer de klachten weer terug komen. Wanneer de klachten weer terug komen dan heb je het ingredient gevonden waar je hond of kat allergisch voor is.
Soms wil het voorkomen dat je hond of kat met het voeren van een eliminatie dieet alsnog het ingredient ontvangt waar hij allergisch voor is. Mochten de symptomen niet verminderen met een eliminatie dieet is het verstandig om het eliminatie dieet te wijzigen qua samenstelling en ingrediënten.